Декоративен лук

Повечето от нас не смятат лука за красиво растение, но той има някои много близки родственици, които определено заслужават място във Вашата цветна градина. Такъв е декоративният лук или алуим. Това са високи растения с кръгли цветни глави, съставени от десетки звездовидни цветове. В зависимост от сорта, някои видове декоративен лук могат да достигнат височина от 30 до 120 см. Въпреки че не са годни за консумация, листата им имат лек аромат на лук, когато се смачкат.

Декоративният лук няма да подправи ястията Ви, но веселите му сферични цветове ще оживят градината. В допълнение, той привлича пчели и други насекоми, спомагащи опрашването. Той е и много издръжливо растение, устойчиво и на суша и на студ.

Засаждане и отглеждане на декоративен лук

Засаждането и отглеждането на декоративен лук е изключително лесно.

Засаден през есента, декоративният лук цъфти в началото на май и юни. В зависимост от сорта може да издържи като декорация на градината и до края на септември. Недостатък на ранноцъфтящите алиуми е, че листата им могат да започнат да повяхват, дори преди растенията да са цъфнали. Ако е възможно, опитайте се да скриете листната маса зад по-гъсто растение – например лилиум, хоста или божур.

Декоративният лук е и идеално допълнение към букети и за аранжиране във вази. Слабият аромат на лук, който се освобождава при отрязването на стъблата, ще изчезне веднага щом ги поставите във вода. За аранжировки на закрито отрежете алиумите, когато цветните глави са отворени само една четвърт.

Засаждане на декоративен лук

Всички алиуми обичат богата, добре дренирана почва и предпочитат слънчево място, въпреки че много видове понасят добре и сянка.

Най-доброто време за засаждане на декоративен лук е, когато луковиците са в латентно състояние през есента. Поставете ги на дълбочина около 10 см със заострената част нагоре. Точната дълбочина зависи от размера на луковицата – тя трябва да бъде около три пъти повече от нейната височина.

За по-добър ефект засадете алиумите в градината на групи. Най-добрият ефект се постига чрез засаждане на групи луковици – 3 до 5 на голямо разстояние една от друга за големи алиуми или 10 до 15 за по-малките видове.

Лилав декоративен лук

Възможно е отглеждането на декоратовен лук и в саксии. В такъв случай те трябва да се поставят на защитено от ветрове място през зимата, тъй като скрежът прониква по-бързо в контейнерите. Важно е саксиите да бъдат с добър дренаж, за да се предотврати преовлажняване на растението.

Поливане на декоративния лук

Декоративният лук се нуждае от рядко поливане и ако вали често, това е достатъчно. През лятото поливайте на всеки три до пет дни. Важно е почвата да е добре дренирана, така растението е защитено от застояла вода и гниене.

Торене

Можете да подхраните почвата около декоративния лук в началото на лятото. Това ще му помогне да възстанови енергията, която използва за цъфтежа.

Подрязване

Алиумите не цъфтят повторно. Можете да подрежете стъблата на цветята след цъфтежа, за да върнете вниманието на растението към съхраняване на енергия в луковицата. Тъй като изсъхналите цветни глави са толкова привлекателни, колкото и живите цветя, много градинари обичат да ги оставят за по-дълго на растенията.

За да изберете луковици за Вашата градина, разгледайте нашия онлайн магазин или ни посетете на място в някой от градинските ни центрове или в цветната ни борса.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram