Божури

Ако искате бордюр с големи ярки цветове или просто стилна градина, комбинацията от многогодишните ирис, лилиум и божур ще осигури изобилие от цвят през пролетта. Същевременно и трите растения са лесни за отглеждане и не изискват специални грижи.

Лилиумите достигат пика си на цъфтеж през юни, давайки нови цветове всеки ден. Ирисите отварят своите красиво изваяни цветя през пролетта или началото на лятото (в зависимост от сорта), докато големите цветове на божурите се отварят в средата до края на пролетта. Оранжевите лилиуми се съчетават чудесно с класическите розови божури и с бял и син брадат ирис. Като група те ще превръщат Вашия многогодишен пейзаж във весел цветен празник всяка пролет.

Подгответе градината през есента, като засадите избраните от Вас видове.

Ирис

Родът на ирисите обхваща над 250 вида. Най-познатите от тях са високите брадати ириси (Iris germanica), които достигат 60-90см височина. Техните отличителни цветове с шест венчелистчета имат три външни висящи и три вътрешни изправени венчелистчета.

Повечето ириси цъфтят от края на пролетта до началото на лятото.

Засаждане и отглеждане на ириси

Ирисите ще цъфтят най-добре на слънчево място. По-малкото количество слънчева светлина ще се отрази неблагоприятно на цъфтежа им.

Засадете ирисите през есента. Осигурете им добре дренираща, плодородна, неутрална до леко кисела почва. Важно при засаждането им е да се поставят близо до повърхността, като горната част от коренището им трябва да остане непокрита с почва. Това спомага за бързото им вкореняване и богат цъфтеж напролет.

Поливайте ирисите само при сухо и горещо време или след пресаждане. Не мулчирайте коренищата на растението, тъй като това помага на почвата да задържи влагата, а твърде много влага ще доведе до загниването им.

Лилиум

Лилиумите се предлагат в разнообразни цветове. Растат бързо и са много устойчиви на болести, горещо лято, силно слънце, разнообразни условия на отглеждане и по-суха почва.

Засаждане и отглеждане на лилиуми

Най-подходящото време за засаждане на лилиумите в градината е през есента. Ако отглеждате растението в саксия, може да го засадите по всяко време на годината.

Лилиумите се нуждаят от много слънце. Ако е твърде сенчесто, стъблата ще се опитат да се наклонят към светлината или ще се изкривят и ще паднат.

Луковиците на лилиума се засаждат 3 пъти по-дълбоко от височината на луковицата и се поставят със заострената страна нагоре. Дълбокото засаждане насърчава развиващото се стъбло да пусне корени, за да помогне за стабилизирането на растението. Освен това, поддържа луковиците му хладни, когато температурите скочат. За по-добър визуален ефект можете да засадите лилиумите в групи от 3 до 5 растения – поставете луковиците на разстояние около 3 пъти техния диаметър. Поливайте обилно по време на засаждане.

По време на активен растеж, поливайте обилно, особено ако валежите са малко. Мулчирайте около лилиумите, за да поддържате корените им хладни.

Божур

Божурът е невероятно красив по време на цъфтеж – с най-плътните и ароматни цветове и пищна листна маса. Цъфти от средата на пролетта до началото на лятото, в зависимост от сорта. Предлагат се ранни, междинни и късноцъфтящи сортове, което дава възможност да удължите сезона на божурите в продължение на много седмици и да се наслаждавате на тези прекрасни цъфтежи възможно най-дълго.

Засаждане и отглеждане на божури

Божурите цъфтят най-добре на слънчево място, което получава от 6 до 8 часа слънчева светлина всеки ден. Изберете им място, защитено от силни ветрове и не засаждайте твърде близо до дървета или храсти, тъй като божурите не обичат да се конкурират за храна, светлина и влага. Осигурете им дълбока, плодородна, богата на хумус, влажна почва, която се дренира добре.

Посадете ги през есента, на около 1м разстояние един от друг, за да осигурите добра циркулация на въздуха между растенията. Поставете корена на около 5см под повърхността, с пъпките нагоре.
Поливайте обилно по време на засаждането.

Поливайте растенията добре през първата година, докато се установяват. Тревистите божури са относително устойчиви на суша, когато се установят, но трябва да се поливат обилно по време на продължителни сухи периоди през лятото.

Подхранвайте ги всяка пролет с балансирана гранулирана растителна тор. Мулчирайте около растенията с 5-7,5 см дебел слой органична материя.

Ирисите, лилиумите и божурите се комбинират добре и други пролетни луковици. Планирайте и посадете през есента, за да се радвате на красива цветна градина през пролетта.

Изберете подходящите сортове ирис, лилуим и божур от нашия онлайн магазин или ни посетете на място в някой от градинските ни центрове или в цветната ни борса.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram