Озеленяване на имоти без поливна система

Липсата на поливна система не означава, че красивият двор и градина са недостъпни. За целта трябва да започнете озеленяването на имота в стратегически момент. Есенният сезон е най-подходящ за целта, за да могат Вашите растения да се възползват от дъжда, докато се вкореняват. След като го направят, те ще се нуждаят от много по-малко вода и грижи, а много видове растения могат да се отглеждат и да изглеждат добре и без поливане.

Озеленяване на имоти през есента

За успешното озеленяване на имоти без поливна система през есента от важно значение са внимателното планиране и избор на подходящи растения. За да подпомогнете успешното им захващане, може да извършите няколко допълнителни дейности:

Поставете компост в почвата

Компостът играе важна роля в задържането на вода в почвата, добавя хранителни вещества за растенията и насърчава земните червеи да копаят около Вашите растения, което е положително за растежа им и дренажа на почвата.

Компостът също спомага за предотвратяването на втвърдяването на почвата в по-малко водопропускливи слоеве.

Поставете мулч

Мулчирането оказва много благоприятно въздействие при озеленяването на имоти без поливна система. Органичният мулч е задължителен, ако искате да запазите влагата. Нанасяйте естествен мулч два пъти годишно – през есента и пролетта. Достатъчен е слой от няколко сантиметра, разпръснат върху почвата. Есенното мулчиране, при озеленяване, ще подпомогне задържането на влага, необходима за растежа на корените и захващане на растенията. Ще ги предпази и от ниските температури през зимата. Поставеният през пролетта мулч, освен за задържане на влагата, помага за изолиране на корените от високите летни температури.

Поставяне на мулч

Мулчирането предпазва също от поникване на плевели, които се конкурират за същите хранителни вещества като Вашите растения.

Изберете подходящите растения за озеленяване на имоти без поливна система

При озеленяване на имот без поливна система добра идея е да се създаде по-сенчеста зона, където растенията ще се нуждаят от по-малко вода, поради по-малкото ѝ изпаряване през топлите месеци. Изберете подходящи дървета, които да осигуряват достатъчно сянка, а след това и растения за сенчестата градина.

Есента е идеалният сезон за засаждане на храсти, дървета и определено е най-доброто време за засаждане на жив плет. Земята е приятна и топла след летните месеци и достатъчно влажна от дъждовете и росата. Това са идеалните условия за засаждане, особено за жив плет. Изберете подходящите растения в зависимост от функциите, които искате живият плет да изпълнява.

Живият плет, засаден през есента, ще се радва на остатъчната топлина на почвата и ще има няколко седмици, за да се установи, преди да настъпи зимата и растенията да преминат в латентно състояние. След това, когато дойде пролетта, той ще се изпълни с живот.

Озеленяване на имоти без поливна система

Това важи и за цъфтящите през пролетта азалии и рододендрони.

Есента е и времето за засаждане на пролетни луковици: зюмбюли, лалета, нарциси, алиуми, минзухари, ириси, божури и др.

Есенното засаждане на растения и грижите за градината са инвестиция, която ще даде резултати напролет. При повишаване на температурите, след зимата, растенията се събуждат и ще Ви възнаградят с буйна зеленина и красиви цветове.

Изберете растения за озеленяване на Вашия имот от нашия онлайн магазин или ни посетете на място в някой от градинските ни центрове или в цветната ни борса.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram