Растения, които се подрязват през есента

Есенното подрязване на растенията може да окаже огромно влияние върху това как те растат през следващата година. Поддържа ги здрави, енергични и балансирани и не позволява на големите сортове да превземат градината. Есента е идеалното време от годината за подрязване!

Широколистните растения се оттеглят през есента, за да запазят енергия през студените месеци. Само малко подрязване сега ще помогне на храстите и дърветата да се върнат по-силни. То помага и да премахнете всякакви щети или болести, преди да се разпространят, и да регулирате размера и формата на растенията. Подрязването през есента допринася и за пропускане на повече светлина в градината през зимата, от която другите растения ще се възползват.

Започнете с оценка на градината и кои растения имат нужда от подрязване. Не се хвърляйте да режете без предварителен план. Това е рецепта за голи петна и криви дървета. И докато има растения, които задължително се подрязват през есента, има и такива, за които резитбата в края на зимата е по-добър вариант.

Кои растения се подрязват през есента?

Есента е подходящо време за подрязване на цъфтящи през лятото растения. Използвайте това време и за да подрежете живия плет, да подредите храстите и да оформите короните на някои плодни дръвчета и растения.

Жив плет

Подрязването на живия плет през есента ще насърчи нов растеж и ще му позволи да се укрепи преди зимата. Не го окастряйте драстично – само леко подстригване, за да го подредите и оформите.

Растения, които се подрязват през есента - жив плет

Храсти и трайни насаждения, които се подрязват през есента

Има различни трайни насаждения, които трябва да бъдат отрязани през есента. Подрязвайте листата само на няколко сантиметра от земята и се уверете, че сте почистили от градината всички остатъци, за да предотвратите появата на болести и гниене в началото на пролетта.

През есента, след като са приключили с цъфтежа, можете да отрежете следните растения: ирис, монарда, флокс, лилиум, гайлардия, аквилегия, божур, салвия, момкова сълза, бял равнец, хоста, астилбе. Проверете внимателно за всяко конкретно растение във Вашата градина, тъй като има и трайни насаждения, които е добре да се оставят през зимата поради различни причини – за зимна декорация, изхранване на птици и диви животни и др.

Премахнете увехналите цветове от цъфтящите през лятото многогодишни растения като Африканска лилия, хебе, лавандула и рози. Избягвайте драстично подрязване на розите, тъй като това ще насърчи издънките, които могат да бъдат повредени от зимните студове. Заемете се с хортензиите, като отрежете само стъблата, които са цъфтяли. Есента е подходяща и за подрязване на гревилея и калистемон, за да ги поддържате храстовидни.

Овощни дървета и храсти

Широколистните овощни дървета като ябълки, круши и други костилкови плодове обичайно се подрязват през зимата. Въпреки това, при вече установени дървета, можете да подрязвате и през есента, след като приключи плододаването. Това намалява енергичния вегетативен растеж и позволява на растенията да се съсредоточат върху цъфтежа и плододаването през следващата година. Премахването на мъртвата и болна дървесина и всички преплитащи се клони насърчава въздушния поток, което помага за намаляване на вредителите и болестите и увеличава шансовете за опрашване на дървото.

Малините и къпините трябва да се подрежат след като бъдат обрани плодовете. Отрежете стъблата, които са дали плод през тази година до нивото на земята, но оставете новите стъбла, тъй като те ще раждат плод през новия сезон.

За още идеи за есенната градина разгледайте нашия онлайн магазин или ни посетете на място в някой от градинските ни центрове или в цветната ни борса.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram