Как да накараме коледната звезда да цъфти отново

Коледната звезда цъфти през декември и януари и е най-ефектната коледна украса в дома, след коледната елха, разбира се.

Произхожда от Мексико и образува големи цветни листа, подредени в розетки в края на стъблата. Цветните звезди не са цветовете на растението. Това са прицветници. Цветовете на коледната звезда всъщност са малките жълто-зелени образувания в средата на листната звезда. При дивата форма на растението прицветниците винаги са червени. Въпреки това има сортове с кремаво бели, жълти, розови или пъстри прицветници.

Коледната звезда често се използва като декорация само по време на празниците, а след това бива изхвърлена. С малко грижи и внимание можете да запазите растението живо през цялата година и да насърчите червените цветове да се образуват навреме за следващата Коледа.

Отглеждане на коледна звезда

Поставете коледната звезда на светло място без течение, но не на пряка слънчева светлина. Идеалната температура за нея е около 18-20°C.

Поливане, почистване и торене

Поливайте пестеливо, само когато почвата е суха. Коледната звезда не понася прекалено овлажняване. Увеличете влажността, като пръскате внимателно с вода на всеки няколко дни. Това ще помогне да запазите листата и прицветниците в отлично състояние. Ако листата пожълтяват и падат, това означава, че корените са прекалено влажни. Ако пък висят надолу, коледната звезда се нуждае от поливане.

През пролетта, след периода на цъфтеж – около март – растението може да се съхранява почти напълно сухо за един месец. През вегетационния период от април до есента трябва да се полива отново обилно с вода със стайна температура. В този период корените трябва да са влажни, за да се стимулира растежът.

Почиствайте листата от прах, когато е необходимо.

След Коледа започнете да подхранвате с течна растителна тор с високо съдържание на калий.

Пресаждане на коледната звезда

Можете да пресаждате коледната звезда всяка година през пролетта или лятото. Използвайте нова саксия, малко по-голяма от старата. Ако саксията е твърде голяма, растението ще развие много листа, но по-малко цвят и прицветници.

Как да накарате коледната звезда да „цъфти“ отново следващата Коледа

Коледната звезда

Коледните звезди могат да се отглеждат и като атрактивни зелени растения, но повечето хора искат своята коледна звезда отново цветна и готова за празниците. Ето какво трябва да направите за целта:

През април трябва да я подрежете до около 10-15см височина от ръба на саксията. През май може да я пресадите в малко по-голяма саксия. Отглеждайте коледната звезда на хладно и светло място през лятото, може и на открито в градината. Идеалната температура е 15-18°C.

След като новият растеж достигне 20-25 см, подрязвайте върховете, за да насърчите разклоняването. Това може да се прави веднъж месечно до средата на август.

Когато нощите започнат да стават по-дълги през есента, пренесете растението на закрито, ако е било навън.

От септември до ноември светлината става решаваща за цъфтежа на коледната звезда. Намаляването на светлината пречи на растението да произвежда хлорофил – пигментът, който прави частите му зелени. Това води до оцветяване на прицветниците в червени, розови или бели, в зависимост от сорта коледна звезда.

За да се насърчи цъфтежът, коледната звезда се нуждае от дълги периоди на тъмнина през нощта (около 12 часа). През ноември преместете растението на място, където няма да получава никаква нощна светлина, или го покрийте с кутия. Оставете на място с много светлина през деня, за да може да абсорбира достатъчно енергия за цъфтежа. Препоръчително е температурата да бъде 18-21°C през деня и 13-16° през нощта.

След така положените грижи по Коледа ще може да се насладите отново на красивите цветове на коледната звезда.

За да изберете коледна звезда, разгледайте нашия онлайн магазин или ни посетете на място в някой от градинските ни центрове или в цветната ни борса.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram