Коледна елха

Красивата коледна елха, покрита с декорации и светлини, е в центъра на празничните тържества. Но първо трябва да решите какъв вид дърво да изберете.

Отрязано коледно дръвче

За Коледа се предлагат различни сортове иглолистни дръвчета – ела, бор, смърч, кипарис. Те се различават по форма и цвят на игличките, аромат, форма на короната. Някои видове коледни елхи имат по-здрави клони от други. Ако имате много тежки орнаменти, ще искате дърво с по-здрави клони. Ако украсата Ви е по-лека, можете да изберете сорт, който има по-меки игли и малко по-гъвкави клони.

При избора на отрязано коледно дръвче потърсете гъсто разклонено дърво с добра форма, цвят и аромат. Стволът трябва да е прав. Проверете свежестта на дървото – важно е да не падат много от игличките му при разклащане.

Жива коледна елха в саксия

Живите коледни елхи в саксии набраха популярност през последните няколко години, тъй като често се възприемат като по-екологична алтернатива на отсечените или изкуствените дървета. Дръвчетата в саксии са по-скъпи от отрязаните им еквиваленти и обикновено се предлагат в по-малки размери – обикновено между 60-120см. Въпреки че цената им е висока, живите коледни дръвчета могат да се окажат по-икономични с течение на времето. Те могат да се отглеждат в саксия и да се използват много години напред. Като алтернатива могат да бъдат засадени в градината, след като празненствата приключат. Могат да бъдат интересна фокусна точка за всяка градина и са подходящи и за начинаещи градинари.

Коледна украса

Имайте предвид, че в дома дървото трябва да се постави на хладно, светло място, далеч от радиатора или камината, за да се избегне прекомерна загуба на влага. Елхата може да бъде оставена вътре за около 12 -14 дни, след което е добре да се изнесе на открито.

Когато купувате коледна елха в саксия, изберете дърво с добре разположени клони. Трябва да има един централен водещ ствол, който сочи нагоре – избягвайте дървета с раздвоен ствол или премахнат връх. Игличките трябва да са зелени и лъскави и не трябва да се отделят лесно, когато прокарате ръка по някой клон.

Основното съображение при избора на живо коледно дърво е кое е Вашето любимо. Всеки има различно предпочитание, така че изберете такова с форма, цвят и аромат, които Ви харесват най-много. Ето някои от най-често предпочитаните видове жива коледна елха:

Сребрист смърч

Сребрист смърч (Picea pungens)

Сребристият смърч се смята за дървото с перфектната форма на коледно дърво. Родом от Скалистите планини в САЩ, той е атрактивно иглолистно дърво с гъста конусовидна корона и силен аромат. Игличките му са в синьо-сиви нюанси до тъмнозелени. Падат трудно, но са доста остри. Клоните са твърди и подходящи за всяка украса.

Сребристият смърч расте бавно, но има дълъг живот и много добра адаптивност. Отглежда се лесно, без да изисква специални грижи.

Кавказка ела (Abies nordmanniana)

Кавказката ела е родом от планините на Кавказ и Североизточна Турция. Тя е много красиво, лесно за отглеждане и устойчиво на болести дърво с ароматна тъмнозелена корона. Тя е сред от най-подходящите дървета за коледна елха, тъй като запазва добре игличките си (дори и когато е отрязана). Короната ѝ е с конична форма, расте добре в хладни и влажни условия.

Ела

Сребрист бодлив смърч (Picea pungens Glauca)

Picea pungens glauca е много специален сорт сребрист смърч, подходящ за коледно дърво. Има фин боров аромат, така че ще действа и като естествен освежител за въздуха във Вашия дом. Короната му е в сребристо, с прекрасни синьо-бели преливания, които естествено привличат окото. Ако търсите различно и ефектно коледно дръвче, което същевременно е лесно за отглеждане, това е правилният избор за Вас.

Обикновен смърч (Picea abies)

Обикновеният смърч се използва като коледна елха от много години. Произхожда от Северна и Централна Европа. Той е бързорастящо вечнозелено иглолистно дърво. Игличките му имат тъмнозелен оттенък и заострени върхове. Обикновеният смърч расте в конусовидна форма с гъста корона в наситен зелен цвят. Предпочита добре овлажнена почва.

За да изберете подходящото дръвче за коледна елха, разгледайте нашия онлайн магазин или ни посетете на място в някой от градинските ни центрове или в цветната ни борса.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram