Теменужката - класика и стил

Теменужките са познати растения от векове. Традиционното българско име е „Теменуга“ , а ботаническият род съдържа над 400 вида, разпространени почти по целия свят.

В декоративното озеленяване, в нашата страна, се използват основно Viola wittrockiana (Градска теменужка) – двугодишна едра теменужка и Viola cornuta (в буквален превод „рогата“ теменужка, тъй като в природата съцветието ѝ образува две рогчета) – също двугодишна теменужка, но със значително по-дребни цветове.

Колко време цъфтят и живеят теменужките?

Една теменужка може да Ви радва в продължение на два сезона (есента и цяла пролет на следващата година).  Можете да запазите теменужките си и две години. Единственото, което се изисква от Вас е в началото на лятото да пресадите или преместите Вашите теменужки на по-хладно място, където да “изчакат“, докато дойде следващата есен. Теменужките не се плашат нито от студ, нито от вятър, но високите температури не им понасят.

Събирайте семена или направете резници, за да можете да размножите Вашите теменужки. Информация за това, можете да намерите по-долу.

Селекционерите са създали и от двата вида голямо разнообразие от цветове – през есента можете да откриете едноцветни, двуцветни, с „око“ или без, ароматни или не, каскадни и дори „къдрави“ теменужки. При това разнообразие на човек му остава само да прояви достатъчно въображение, за да създаде цветен рай дори и през най-студените месеци на годината.

Защо теменужката е толкова ценена

Теменужката е едно от най-обичаните растения от градинари и аматьори, тъй като не се нуждае от много грижи. От Вас се иска само да я посадите и да поддържате почвата влажна. В началото на пролетта можете да наторите, за по-обилен цъфтеж. Едроцветните сортове се нуждаят от периодично премахване на прецъфтелите цветове.

Сортово разнообразие

Сортово разнообразие на теменужката

Бордюрна теменужка

Viola Matrix®

Теменужката с най-големи цветове (цветовете могат да достигнат до 9 см). Тази теменужка почти не нараства на височина. Бройката цветове е малко, но компенсират с размера си. На пазара можете да откриете едноцветни, двуцветни, с „око“ или без. 

Сортове теменужки

Мини теменужка „Сорбет“

Viola Sorbet®

Цветовете са значително по-малки (около 2-3см), но са много повече на брой! Отличава се с обилен и продължителен цъфтеж. Устойчива на влошени атмосферни условия и студени зими. Нараства като туфа (едно растение покрива повече от 20см.

Къдрава теменужка

Къдрава теменужка

Viola Frizzle Sizzle

Този сорт се отличава с лекото си „закъдряне“ по периферията на цвета, което предава на тази теменужка кичестост.  Самият цвят достига до 6см в диаметър.

Каскадна теменужка

Каскадна теменужка

Viola Cool Wave®

Най-подходящият избор за висящи кошници, сандъчета за парапет или високи кашпи. В земята има почвопокривен характер като едно растение покрива двойно повече площ от другите сортове (60+см)! Цветовете са средни (5-6см), но са много.

Отглеждане на теменужките

Подходящо място за засаждане и отглеждане на теменужката

Теменужката не обича горещините, но това изобщо не означава, че не обича светлината. Ако я засадите на северна тераса или на сенчесто място в двора, ще наблюдавате по-кратък цъфтеж, както и по-малки цветчета.

За да изобилстват от цъфтеж, на теменужките им е необходима богата почва. Препоръчва се при засаждане в кашпи и саксии да добавите качествени торфо-почвени смеси, а при засаждане в земята – да се прибави тор, като почвата преди засаждане задължително се разрохква. Разстоянието, което трябва да се спазва между растенията е приблизително 10-20см, но зависи и от сорта, който сме закупили.

Поливането на теменужките трябва да е редовно, но в никакъв случай да не се прекалява – те са податливи на загниване при задържане на вода.

Зимуване на теменужката

Теменужките са изцяло зимоустойчиви, като в топлите райони на страната цъфтят дори и през зимата. Не покривайте и не мулчирайте. Радвайте им се.

Теменужката - класика и стил

Преместване на теменужката

Както казахме и по-рано, теменужките не обичат високите температури, така че лятото не им се отразява добре. В случай, че Вашите растения са засадени в саксии и/или сандъчета, просто ги преместете на хладно място. Изрежете цветоносните стъбълца и големите листа и наторете с торове богати на азот и фосфор. В земята – извадете ги с възможно най-много почва, отново изрежете и преместете в саксии или на източно изложение в градината.

Размножаване на теменужката

Основният начин за размножаване е чрез събиране на семена и засаждането им към края на лятото (юли-август) – на хладно място. След като се появят листата, можете да засадите теменужките на слънце, за да имате обилен цъфтеж още през есента. Имайте предвид, че селектираните сортове теменужки много трудно се размножават със семена, затова съберете повече, за да имате успех.

Друг начин за размножаване е с резници, които можете да приготвите в началото на лятото (по време на вкореняването ще е необходимо да са на хладно място). Необходимо е да изрежете цяла клонка с поне няколко пъпки. Вкоренявате директно в съдове с плодородна почва, като резника се закопава на поне 2 см дълбочина.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram