Есенни багри

Есента e най-цветният сезон. Докато листата променят цвета си и падат от дърветата, природата ни прави невероятна демонстрация на своята красота за последен път преди зимата. Възползвайте се от това цветно време на годината като се насладите на красивите пурпурни, червени, златни и бронзови есенни багри.

Гамата от есенни растения, които могат да добавят цвят към Вашата градина, е огромна. Като общо правило растенията с красиво есенно оцветяване се нуждаят от слънчева светлина, за да изглеждат наистина добре и цветовете да придобият блясък.

Ето няколко идеи за растения с красива есенна окраска, които да отглеждате в двора:

Дива лоза

Дивата лоза е бързорастящо пълзящо растение, което формира една от най-зрелищните цветни гледки през есента. Петте островърхи листа, които обичайно са зелени, стават яркочервени, когато температурите започнат да падат.

Тя е и изключително непретенциозно растение. Представлява широколистна, многогодишна лоза с дървесно стъбло. Цъфти от юни до юли със зелени, невзрачни цветове, които се превръщат в кръгли топчести плодове и остават на лозата. Плодовете са отровни за хората, но са любима храна на много птици.

Дивата лоза може да вирее на място със слънце до пълна сянка, във влажни до сухи почви и дори в леко алкални почви. Приспособимостта на растението го прави подходящо за всякакви места, но трябва да се държи далеч от дървени обшивки и улуци. Лозата се катери и се придържа към вертикални повърхности с въздушни корени и теглото на растението може да размести дъските и улуците.

Амброво дърво (Liquidambar)

Амбровото дърво е с произход от Северна Америка, но вирее много добре и в България. Листата му приличат по форма на кленовите – имат 5 дяла. Но докато при клена листата са разположени на клонките в противоположни двойки, тези на амбровото дърво се редуват по протежението им. Подобно на клена и това дърво се отглежда основно заради есенните цветове. Листата се обагрят в блестящи нюанси на лилаво, пурпурно, оранжево и жълто, което го прави търсено декоративно дърво.

Амбровото дърво е сравнително бързорастящо, с изправена, конична корона. Достига до 18-24 м височина. Обича слънцето и се отглежда лесно в кисела и добре дренирана почва. Толерантно е към различни почвени условия, включително сухи, мокри или постоянно влажни почви, но не харесва алкални почви.

Червен дъб (Quercus rubra)

Друго дърво, известно с пламенната си есенна окраска е червеният дъб. Той е бързорастящо голямо широколистно дърво с отворена, разперена корона и широки листа с дължина до 22 см, които през есента стават червени или червено-кафяви. Цветовете му са зеленикави и незабележими. След опрашване женските цветове се развиват в плод – жълъд.

Червеният дъб се развива най-добре в плодородна, добре дренирана почва, без наличие на варовик в нея.

Дървото има важна роля за животинския свят – цветовете му осигуряват прашец за пчели и други насекоми през пролетта, а жълъдите му са храна за птици и дребни бозайници. Закръглената корона предоставя възможности за гнездене на птици.

Рустифина или влакнест шмак (Rhus typhina)

Ценен заради ефектната си есенна окраска и ефектни плодове, влакнестият шмак или рустифина е голям широколистен храст или малко дърво с живописни клони и кадифени червеникаво-кафяви издънки. Листата му от големи, перести и яркозелени листа, дълги 60 см, се превръщат в поразителни нюанси на оранжево, жълто и алено през есента.

Цветовете на рустифината приличат на зелено-жълти конусовидни метлички и се появяват от началото до средата на лятото. Цветовете на женските растения са последвани от гъсти пурпурни плодове в пирамидални гроздове, които се запазват през цялата зима и осигуряват храна за много видове птици и малки и големи бозайници.

Влакнестият шмак е бързорастящ и достига до 4-8 м височина. Вирее най-добре на място с целодневно слънце или частична сянка. Отглежда се лесно и предпочита влажни, добре дренирани почви, но е устойчив на засушаване.

За да внесете красиви есенни багри и във Вашата градина, разгледайте нашия онлайн магазин или ни посетете на място в някой от градинските ни центрове или в цветната ни борса.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram