хризантема

След яркото и цветно лято е време да изберем правилните растения, за да поддържаме градината си жизнена и красива и през по-студените месеци. Хризантемата и теменужката са сред най-подходящите за целта растения.

Хризантема

Когато мислим за цветя за есенната градина, хризантемите са сред класическите късноцъфтящи растения, които първи изникват в съзнанието. Те са едни от най-популярните есенни градински цветя.

Хризантемите могат да се отглеждат, както директно в градината, така и в саксии. Подходящи са да заменят цъфтящите през лятото едногодишни растения. С многото налични цветови разновидности могат да осигурят координиращи или контрастиращи цветови акценти както за вътрешни, така и за външни пространства.

Повечето видове хризантема се отглеждат лесно, като основните им нужди са слънце, богата почва, добър дренаж и добра циркулация на въздуха. Има стотици налични сортове в различни форми и размери, които могат да осигурят цъфтяща градина в края на лятото и през есента.

Хризантемите цъфтят в разнообразни цветове и нюанси на бяло, жълто, оранжево, лавандула, лилаво или червено. Има и двуцветни цветя. Цъфтят от септември до падането на слана.

Засаждане на хризантемите

Можете да засадите хризантемата в началото на пролетта или по време на цъфтежа им – в края на лятото или началото на есента. Предпочитат богата, добре дренирана почва.

Грижи за хризантемата

Хризантемите предпочитат пълна слънчева светлина по време на растежа. Липсата на достатъчно слънце ще доведе до по-слабо растение с по-малко цветни пъпки. Въпреки това, цъфтежът ще продължи по-дълго, ако се преместят на по-сенчесто място, след като се развият цветните пъпки.

Хризантемите изискват често поливане поради плитката си коренова система, особено при големи горещини. Слой мулч през лятото ще помогне за запазване на водата и ще поддържа почвата влажна и хладна.

Могат да се подрязват с 2-3см два до три пъти по време на вегетационния период, за да се насърчи разклоняването и да се заздрави растението. Важно правило е подрязването да не се извършва по-късно от 3 седмици преди времето за цъфтеж.

Интересен факт, свързан с хризантемите, е, че те символизират различни неща в различните страни и континенти: живот и прераждане в Азия, симпатия в Европа и уважение и почит в Америка.

Теменужка

теменужки

Красивите теменужки осигуряват прекрасен цвят за прохладния сезон в почти всеки нюанс на дъгата. Разнообразни и обилно цъфтящи, те са идеалното есенно цвете. Предлагат се в стотици разновидности и безброй цветове. Освен самостоятелно растящите растения, има и пълзящи и каскадни видове, подходящи за почвено покритие и висящи саксии. Всички теменужки обичат хладното време, а има и изключително издръжливи зимни цъфтящи сортове, които ще продължат да цъфтят, докато не бъдат покрити от снега, а след това ще се върнат отново през следващата пролет.

Засаждане на теменужката

Тъй като теменужките се представят най-добре през по-хладните месеци, най-подходящото време за засаждането им е ранна пролет или есен. Изберете им слънчево до частично засенчено място.

Теменужките се нуждаят от плодородна, добре дренирана почва, богата на органични вещества. Растат добре и в саксии от всякакъв вид, стига да има дренажни отвори на дъното.

Грижи за теменужките

Поливайте добре растенията след засаждане и след това ги поддържайте добре напоени през вегетационния период, особено при сухо време. Теменужките обичат постоянна влага, но няма да понесат пренапояване, така че оставяйте почвата да изсъхне малко между поливанията. Напоявайте рано през деня, така че листата да имат време да изсъхнат преди падането на нощта.

За да насърчите цъфтежа, по време на засаждане добавете към почвата балансиран гранулиран тор или тор с бавно освобождаване. Включването на компост или друга органична материя в почвата също ще помогне за подхранването на растенията и ще позволи по-добър дренаж.

Теменужките рядко се нуждаят от подрязване, но трябва редовно да отстранявате прецъфтелите цветове и стъблата им, за да запазите енергията на растението и да удължите периода на цъфтеж. Подробна информация за отглеждането им можете да прочетете тук.

За да придадете цвят на есенната градина, разгледайте нашия онлайн магазин или ни посетете на място в някой от градинските ни центрове или в цветната ни борса.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram