листопадна магнолия

Пролетта е сезон на пробуждане, топлина и цъфтеж. А най-декоративни с цъфтежа си в този сезон безспорно са магнолиите.

Листопадната магнолия цъфти преди разлистване, в края на март – началото на април. След прецъфтяване се появяват листата и до края на годината имате свежо зелено храстче (или дръвче). Поради тази причина е добре да комбинирате магнолията с лятноцъфтящи и/или вечнозелени растения.

Имайте предвид, че в нашите условия магнолията прекрасно зимува навън и няма нужда да я прибирате през зимния сезон.

Съществуват много и разнообразни сортове магнолия с различни цветове – по цвят, размер и форма, но всички те имат подобни изисквания към отглеждането:

1. Осигурете на магнолията достатъчно пространство

Магнолиите варират по размер – от малки храсти, с височина около 1м, до големи дървета, които могат да достигнат 25м височина. Големите сортове могат да се отглеждат като самостоятелни дървета, докато по-малките могат да се комбинират с други растения в градината или дори да бъдат отглеждани в контейнер. Съобразете пространството за магнолията с необходимото за избрания от Вас сорт.

2. Не засаждайте на ветровити места

Магнолията залага цветните си пъпки още през есента и в случай, че през зимата или ранна пролет, растението е изложено пряко на силни студени ветрове, има възможност да не цъфне през пролетта.

3. Подхранвайте магнолията поне два пъти в годината

Добре е магнолията да се подхрани в началото на пролетта, за да се подпомогне цъфтежа. След прецъфтяване торенето се извършва с торове с повишено съдържание на азот. В зависимост от тора, който сте избрали, може да подхранвате магнолията редовно от март до септември (веднъж месечно или на две седмици).

Тъй като магнолиите са с плитка коренова система, подхранването обичайно става чрез разпръскване на тора върху почвата и постепенното му проникване при поливане.

4. Подрязвайте магнолиите умерено

Подрязвайте магнолията след като прецъфти, за да премахнете счупени, увредени или преплетени клони. Магнолиите не реагират добре на прекалена резитба и може да престанат да цъфтят след това. Така че, ако трябва да ограничите размера на Вашия храст или дърво, направете това постепенно, в продължение на няколко години, като подрязвате само няколко клона наведнъж, за да избегнете стреса.

5. Поливайте редовно при топло време

След засаждане магнолията трябва да се полива редовно, докато се хване и укрепне. След това растението ще изисква поливане само през пролетта и лятото. Когато времето е умерено, поливайте, само ако почвата около корените е суха, но ако температурите са над 20°C, поливайте обилно веднъж седмично. За поддържане на почвата на Вашата магнолия влажна, можете да поставите и слой мулч.

Ако магнолията се отглежда в контейнер, растението има по-ограничен достъп до вода от тези, които растат в градината, така че се нуждае от редовно поливане.

Сортове магнолии, предлагани в градинските ни центрове, в цветната ни борса и в онлайн магазините ни:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram