Подготовка на градината за есенно засаждане

С отминаването на лятото е време да подготвите градината си за зимата и пролетта, която следва. Есента играе изненадващо важна роля за осигуряването на най-добрите резултати и растеж през пролетта. За да запазите есенната си градина жизнена и здрава, трябва да планирате и да предприемете действия сега. Подготовката на градината за есенно засаждане на луковици, които да Ви радват през пролетта, включва следните дейности:

Премахване на сезонните цветя

Започнете подготовката на градината като премахнете едногодишните растения, които са приключили с цъфтежа си и не изглеждат вече свежи. Може да изглежда жестоко да изкопаете растение, но те няма да издържат зимата и е много по-лесно да ги изхвърлите през есента, отколкото да чакате до пролетта. Това ще помогне и на почвата да се освежи, преди да засадите отново едногодишни растения през следващата година и ще предотврати развитието на болести и вредители.

премахване на сезонните цветя преди есенното засаждане

Прекопаване

Прекопаването на градината е от важно значение. То допринася за вкарването на въздух в почвата, което помага на растенията да развият по-силни корени преди зимата и намалява образуването на локви при обилни валежи. По-дългосрочно – прекопаването прави градината по-малко податлива на болести.

прекопаване на градината през есента

Торенето като част от подготовката на градината за есенно засаждане

Различните растения имат различни нужди, така че трябва да се подбере подходящо подхранване, което да им осигури специална грижа през есента и зимата.

Септември и октомври е времето за засаждане на луковиците, цъфтящи през пролетта. Те се нуждаят от фосфор, приложен на нивото на корените, за да им помогне да се установят преди настъпването на зимата. Есенното торене, докато засаждате луковиците, е най-ефективният начин за това. Смесете богат компост с почвата, за да дадете на Вашите пролетни луковици много храна, която да им стигне до пролетта. Уверете се, че сте засадили луковиците си в дупка, която е приблизително три пъти по-дълбока от височината на луковицата. Също така не забравяйте, че луковиците трябва да се засаждат с върха нагоре.

Есента е времето за торене и на трайните насаждения, които се нуждаят от високофосфатен тор с ниско съдържание на азот. Той ще направи растенията по-силни, с по-обилен цвят през пролетта.

Прилагане на торовете

Винаги следвайте указанията на тора, който сте закупили, за да сте сигурни, че е приложен правилно. Обикновено гранулираният тор се прилага чрез леко разрохкване на земята и след това гранулите се поръсват отгоре.

Слой мулч върху наторената почва и обилно поливане помагат на подхранването да проникне в земята, при корените, където да подейства. Някои експерти препоръчват използването на торове с контролирано време на освобождаване за най-добри резултати. Течният тор обикновено не се препоръчва, тъй като калият може бързо да се отдели при есенните дъждове, което води до по-малко цъфтеж през пролетта.

Обезпаразитяване

Почистването на градината в края на сезона помага за премахването на много болести и насекоми, които могат да презимуват и да причинят проблеми през следващата година. Есента е времето да защитите Вашите дървета и храсти от определени потенциални вредители следващата пролет. Много вредни насекоми стават активни отново в началото на пролетта, често пъти преди да имаме възможност да предприемем действия. Системните инсектициди, приложени върху почвата при напояване, се поемат от корените и могат да бъдат ефективни в продължение на много месеци. Чрез прилагането им през есента, активната съставка ще присъства в растението или дървото през пролетта, когато вредителите започнат да се хранят отново. Това е лесен и по-екологичен начин за контролиране на определени вредители през цялата година, но особено през ранната пролет.

След като подготвите градината за есенно засаждане, разгледайте нашия онлайн магазин или ни посетете на място в някой от градинските ни центрове или в цветната ни борса, за да изберете подходящите луковици.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram