Средиземноморска градина

Създаването на средиземноморска градина е по-лесно, отколкото можете да си представите. Растенията в нея са ароматни, лесни за отглеждане и устойчиви на засушаване. Отнемащите време тревни площи са заменени с чакъл и плочки. Изобилстват и саксийни растения. Включете някои или всички тези елементи във Вашата градина в средиземноморски стил, за да пресъздадете усещането за по-слънчев климат.

Кои растения са подходящи за средиземноморската градина

Маслини и евкалиптови дръвчета

Маслиновите дръвчета са най-типичните представители на средиземноморските градини. Със своите сребристи листа, нагънат ствол и разперена корона те са идеален акцент, който несъмнено привлича погледа.

Евкалиптът, от своя страна, моментално създава средиземноморска атмосфера. Листата му са с приятен ментолов аромат. Цветовете са бели, розови или червени.

И маслините, и евкалиптът могат да се отглеждат директно в градината или в контейнери. Изберете им слънчево място, с добре дренирана почва.

Иглолистни растения в средиземноморската градина

Кипарисът си съперничи с маслината за най-емблематично за средиземноморската градина растение. Той е впечатляващо, вечнозелено растение, което толерира сухи условия. Кипарисите предпочитат добре дренирана почва и слънчево изложение. Подходящи са за обособяване на границите на градината или оформяне на портали.

Пиниите също са изключително подходящи за създаване на средиземноморска атмосфера. Представляват издръжливи иглолистни дървета с широка, чадъроподобна корона. Достигат максимална височина 12-20м.

Палми (Trachycarpus fortunei)

Палмите добавят към средиземноморската градина от блясъка на Ривиерата. За тях трябва да се подбере слънчево място с дренирана почва, което да е защитено от силни ветрове. Сортът Trachycarpus fortunei издържа до около -15°C. С времето, може да достигне до 20м височина.

Плодни растения за средиземноморската градина

Плодните дръвчета ще придадат съвсем нов смисъл на градината в средиземноморски стил. Подходящи за отглеждане в нашите условия са нарът и смокинята.

Нарът е храст, достигащ височина до 180-600см. Цъфти през цялото лято с красиви, яркочервени цветове. Плодовете са червеникаво-кафяви и достигат до 10см в диаметър. Изберете му слънчево място в градината, с богата, суха до средновлажна, добре дренирана почва. Може да се отглежда и в контейнер.

Смокините са красиви, нискорастящи гигантски чадъри, които създават невероятна сянка, ако се оставят да растат без подрязване. Плодовете им зреят в края на лятото. Можете да ги посадите на място, където да създават сянка през лятото и тъй като са листопадни – място, което да бъде огряно от слънцето през зимата.

Увивни растения

От представителите на увивните растения най-подходящи за създаване на средиземноморска атмосфера са жасминът и пасифлората.

Жасминът е увивно растение с грациозен вид и божествен аромат. Цъфти обилно през цялото лято. Цветовете му са бели и изключително ароматни.

Пасифлората е прекрасно допълнение към всяка средиземноморска градина, тъй като се отглежда лесно. Веднъж установени, растенията са устойчиви на суша и ще цъфтят обилно. Лесно се увиват и може да се използват за прикриване на несъвършенства в градината. В случай, че не искате да се разпространи много, може да я отглеждате в контейнер.

Декоративни треви

Декоративните треви допринасят много за разнообразието в градината – съществува голям избор на височина, цвят на листата, форма на растението и, разбира се, текстура. Могат да се използват за покриване на почвата и за придаване на акценти. В по-голямата си част са много адаптивни и лесни за поддръжка.

Цъфтящи храсти

Олеандърът (Nerium oleander) е високо ценен декоративен храст, подходящ за създаване на средиземноморска атмосфера в градината. Цветовете му са ярки – розови, червени или бели. Може да се отглежда в контейнер на слънчево място в градината. Достига височина 1,5 до 2,5м.

Други подходящи попълнения, които ще придадат цвят и разнообразие в средиземноморската градина, са османтус (Osmanthus) и домашна нандина (Nandina domestica).

Изберете растения за средиземноморската градина от нашия онлайн магазин или ни посетете на място в някой от градинските ни центрове или в цветната ни борса.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram