Японски клен

Когато човек търси малко дръвче за градината, или иска да създаде впечатляващ акцент, или ако иска да създаде уют на терасата, неминуемо стига до японския клен като най-подходящ избор.

В общи линии японският клен представлява ниско листопадно дръвче, с бавен растеж и изключително декоративни по форма и цвят листа.

Стига да си „хареса“ мястото, дръвчето се отглежда лесно и не изисква специални грижи, но какво все пак е добре да знаем, когато решим да си засадим японски клен:

1. Избор на подходящо място

Листата на японския клен са най-декоративната и най-нежната част от растението. При пряко слънце през летните месеци често се наблюдава прегаряне по периферията на листа. За да избегнете този проблем, е най-добре да изберете място с източно изложение (да го огрява пряко само до обяд) или под шарена сянка. ВАЖНО!: Ако засадите японския клен на пълна сянка е възможно листата да сменят окраската си (например от ярко червени, започват да позеленяват).

2. Младите японски кленове не трябва да се подрязват

Подрязването на младите дръвчета може да доведе до слабо развита коренова система. Дори да планирате да премахнете някои от долните клони в даден момент, оставете ги да растат през първите няколко години, докато растението стане по-силно.

Единственото изключение се отнася до нови издънки от корените – ще ги разпознаете и по различната форма на листата. Поникват, защото повечето кленове са присадени. Издънките трябва да се отстраняват своевременно, защото в противен случай ще завземат цялото растение.

3. Подрязвайте зрелите кленове през лятото

Когато японският клен стане достатъчно възрастен, за да се нуждае от оформяне, най-подходящото време за това е през юли и август. Той не трябва да се подрязва през пролетта. Кленовият сок тече през зимата, така че резитбата по това време на годината може да причини изтичане на сок от раната, което ще доведе до отслабване на дървото.

4. Нуждае се от мулчиране

Японският клен има плитка коренова система, което води до лесно прегряване. Твърде много слънце поставя цялото растение под стрес и го отслабва. Покриването на почвата около растението благоприятства за задържане на влагата, предотвратява поникването на плевели и регулира температурата на почвата. Спазвайте правилото за мулчиране – да се избягва съприкосновение на мулчиращия материал със ствола на растението, за да се предотврати гниене.

5. Японският клен не се нуждае от много торене

В много случаи японският клен се развива добре и без торене. Ако все пак е необходимо, имайте предвид, че прекомерното торене може да отслаби растението и да го разболее.

6. Вирее добре и в контейнер

Тъй като расте бавно и има плитка коренова система, японският клен може да бъде отглеждан и в контейнер, което позволява да сменяте местоположението му според най-благоприятните условия за сезона. Важно е съдът да е с добър дренаж.

И накрая – нещо любопитно за японския клен:

Пържените кленови листа са много популярно ястие в префектура Осака. Град Мино, разположен в северната част на префектурата, е особено известен със своите пържени листа. Кленовите листа се запържват в маслена темпура, което им придава уникален вкус.

японски клен - пържени листа

На пазара се предлагат редица сортове и размери на японските кленове. Тук, можете да се запознаете с едни от най-декоративните японски кленове, които могат да се открият в страната:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram