Бял дрян листа

Белият дрян е интересен градински вид, който се отличава с ефектната си външност. Храстът е в състояние да трансформира територията на всеки обект, поддържайки красивия си вид, както в топлия сезон, така и в студа. Особено привлекателен е заради цвета, който осигурява през зимата с цветните си, безлистни стъбла.

Всеки вид е добър по свой начин, но именно белият дрян стана признат фаворит на градинарите и ландшафтни дизайнери в редица страни.

Храстът, чиято корона достига 2,5 метра, има еластични клони с наситени кафяви и червеникави нюанси. По време на периода на цъфтеж през май-юни и за втори път през август-септември, дрянът радва с рошави съцветия от леки цветя. До зимата кората на летораслите придобива розово-оранжев, златист или зелен цвят. Цветята се превръщат в струпвания от малки плодове в светли, черни или червеникави нюанси, контрастиращи благоприятно на фона на красива лилава, зелена или оранжева зеленина.

Как да се грижим за белия дрян

Мулчиране

Отглеждането на бял дрян не е трудно, но не трябва да пренебрегвате мулчирането и използването на органични материали за него. Мулчирайте през пролетта, около корените на храста, с компост или друг добре изгнил органичен материал. Уверете се, че не докосва стъблата, тъй като това може да доведе до тяхното гниене. Освен че потиска плевелите, мулчирането подобрява структурата на почвата и ще помогне на белия дрян да се справи по-добре с периоди на засушаване.

Поливане

Поливайте белия дрян редовно през сухите и горещи периоди, особено през първите няколко години след засаждането, докато корените му укрепнат.

Подрязване

Подрязването също е важен елемент от грижите за белия дрян. За най-добър цвят на стъблото храстът трябва да бъде отрязан в началото на пролетта – до 5-7,5см над нивото на земята или, на по-стари растения, до пънчетата от предходната година. През пролетта и лятото дрянът ще отглежда свежи, светли издънки и до есента ще изглежда страхотно. Това допринася за по-голям разкош на храста, но намалява броя на растителните съцветия и на плодовете. Оставете новите растения да се развиват без резитба в продължение на две или три години, за да се установят.

Място на белия дрян в градината

Бял дрян през зимата

Белият дрян изглежда добре, посаден в група от няколко. Може да се остави да се разпространи и да образува гъсталак или да се подреже гладко в жив плет. Подходящ е дори за малки градини, тъй като създава интересен акцент през всеки сезон.

Семейството Cornus alba включва много разновидности, част от които може да откриете при нас:

Cornus alba Elegantissima

Бял дрян

Cornus alba Elegantissima е дървовиден храст, който макар и листопаден, има декоративна стойност и през зимата с оцветените си в ярко червено стъбло и клони. Листата му са елипсовидни, зелени, с бяло оцветяване по ръбовете. Расте на слънце, при умерено поливане. Добре е да се подрязва ниско през есента на всеки 3 години, за да се сгъсти добре. Поради малкия си размер и възможността да се подрязва в компактни форми е подходящ дори и за най-малките дворове.

Бял дрян Cornus Alba Gausholti

Cornus alba Gouchaultii

Cornus alba Gouchaultii е широколистен храст с тесни, изправени стъбла. Младите клони са яркочервени през зимата. Пъстрите зелени листа имат широки жълти ръбове. Малки гроздове от жълто-бели пролетни цветове са последвани от бели или сини плодове.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram