Живи плетове и огради

През последните години в натовареното си ежедневие хората изпитват нужда от по-голямо уединение в собствения си дом. Имаме нужда да се „скрием“ от съседите, от преминаващите автомобили, от шума на улицата.

Поради това в ландшафтната архитектура и озеленяването изграждането на живи плетове премина от чисто естестически до почти необходим елемент, именно заради неговата многофункционалност. Живи плетове се отглеждат не само във вилни дворове и паркове, но и в рамките на града, та дори и на терасата.

Живият плет се изгражда от растения, които формират плътна корона и притежават високи декоративни качества. Те могат да бъдат както вечнозелени, така и иглолистни, цъфтящи, с различна окраска на листата и т.н. Засаждат се в един или в два реда, от един вид или от няколко вида растения, в зависимост от предпочитанията.

Преди години за жив плет се приемаше еднотипното редово засаждане на зелени растения. Днес обаче изборът на подходящи растения е все по-труден, тъй като производителите на декоративна растителност създадоха много и различни сортове растения, подходящи за тази цел: живият плет може да се оформи тесен, но висок; широк и нисък; в различни цветови гами; различен тип подрязване и т.н. От него можете дори да изградите арки и входове.

За да се получи нашата жива ограда красива и същевременно да бъде функционална, изборът на растения е от съществено значение. За да вземем това решение, трябва да определим каква функция искаме да изпълнява нашият жив плет. Тя може да бъде ограничителна, ветрозадържаща, само естетическа или да обединява всички тези роли.

Защо искаме жив плет?

Живи плетове за изолиране от външната среда.

Това е най-честата причина за създаване на жива ограда/плет. Независимо дали става въпрос за ограждане на цялото дворно пространство или само на една част (например откъм улицата или откъм съседен имот). Тези живи плетове се изграждат най-често от вечнозелени растения, с възможност за регулиране на височината между 160см и 220см. Разбира се много от подходящите растения могат да достигнат максимална височина 400см и повече, но би било разумно от наша страна да регулираме височината спрямо нашите необходимости и възможности за нейното оформяне и подрязване.

Доказано растенията изпълняват шумоизолационна функция. Ако имотът Ви се намира в по-шумен квартал, близо до детски площадки или ресторанти, или до оживена улица, решението за по-висок жив плет от вечнозелени растения, с по-гъста листна маса, би било най-удачно.

Изключително важна е и ветроустойчивата функция на живия плет. В райони със силни ветрове живият плет предпазва бързото изсушаване на почвата през лятото, както и счупването на клони на дървесната растителност и осигурява завет през зимните месеци. В райони със снегонавявания спомага за по-чисти алеи, задържа снега за сметка на пролетното снеготопене и съхраняването на влагата в почвата.

Живи плетове и огради

За изграждане на външен жив плет – по периферията на имота най-често се използват:

Подходящи иглолистни и вечнозелени видове:

Иглолистните и вечнозелени видове са предпочитани в случаи когато: цялото озеленяване се стреми към по-изчистен стил, без натрупване на цветове или точно обратното: от тези, които отглеждат много и различни по период на цъфтеж растения, за които живият плет служи като прекрасен фон.

Подходящи листопадни видове:

  • Carpinus betulus

Подходящи цъфтящи видове:

  • Hibiscus syriacus

Важно! – Ако оградата на имота е близо до къща или блок, е препоръчително живият плет да се поддържа на по-ниска височина (120-160см) или да се използват листопадни растения, за да се осигури необходимата светлина в дома през есента и зимата.

Подходящи вечнозелени видове за по-ниски живи огради:

Подходящи листопадни видове:

нисък жив плет

Жив плет за създаване на ограничения – към имот, към паркомясто, към предблокова градина и т.н.

Когато живеем в града, често се опитваме да създадем или просто да поддържаме цветното кътче пред жилищната сграда, искаме да скрием контейнерите, да ограничим паркирането в предвидените за това места.

Тези цели лесно могат да бъдат постигнати с изграждане на живи плетове от подходящи за тази цел растения.

Важно! Някои от препоръчаните растения имат бодли и шипове, така че ограничете употребата им, в случай че наблизо има детска площадка или място за игра на деца. При засаждане близо до тротоар винаги трябва да поддържате широчината така, че да не пречи на преминаващите.

жив плет като бордюр в градината

Подходящи видове:

Повече информация за растенията, подходящи за живи плетове, спрямо желаната височина, както и за някои от техните предимства и недостатъци, можете да прочетете повече тук.

Изберете растения за жив плет от нашия онлайн магазин или ни посетете на място в някой от градинските ни центрове или в цветната ни борса.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram