Лалета, зюмбюли и нарциси - засаждаме наесен

Нищо не озарява градината по-добре от пролетните луковици – те осигуряват изобилие от цвят преди повечето трайни насаждения, дървета и храсти да започнат да се раззеленяват. Най-красивите луковични цветя, без които пролетната градина не може, са лалетата, зюмбюлите и нарцисите.

Пролетноцъфтящите луковици се засаждат през есента, преди земята да замръзне, за да презимуват в нея. След горещото лято по-ниските есенни температури са по-благоприятни както за растенията, така и за градинарите. Почвата все още е достатъчно топла, за да позволи растеж на корените, докато земята замръзне. Есенните дъждове обикновено са изобилни и осигуряват достатъчно количество вода за растенията.

Луковиците могат да бъдат засадени директно в почвата, но повечето растат много добре и в саксии, което ги прави идеални за вътрешни дворове и по-малки градини. Като правило те трябва да се засаждат на дълбочина около три пъти по-голяма от размера им. Пролетните луковици обикновено се нуждаят от място със слънце или частична сянка и добре дренирана почва.

Засадете лалета, зюмбюли и нарциси през есента и ще бъдете възнаградени с разкошен цвят през пролетта. С малко планиране можете да се наслаждавате на цвят от луковици от февруари до май.

Лалета

Пролетта не би била същата без лалета. Красивите цветове на тези ефектни луковици се предлагат в почти всеки цвят, който можете да си представите – от бледи пастелни до ярки, живи нюанси. Те са идеални за добавяне на цвят към градината през април и май, а растат и много добре в саксии.

лалета, засадени през есента

Лалетата са пролетни луковици, засадени от средата до края на есента.

Засадете луковиците на лалета във влажна, но добре дренирана почва, на слънчево място. Луковицата се поставя на дълбочина, равна на поне три пъти размера ѝ или на около 20 см, със заострения край нагоре, на около 5 см една от друга. Лалетата се развиват най-добре на слънчево, защитено от ветрове място, в добре дренирана почва.

Някои лалета цъфтят по-рано от други – ранноцъфтящите сортове цъфтят от края на март до април, други – в средата на сезона – през април до май, а късноцъфтящите – през май. Можете да отглеждате комбинация от различни сортове, за да гарантирате по-продължителен цъфтеж.

Зюмбюли

Зюмбюлите са възхитителни, ароматни пролетни луковици и са лесни за отглеждане. Те цъфтят в широка гама от цветове, от традиционно лилаво и розово до бяло и дори синьо.

зюмбюл, засаден през есента

Зюмбюлите трябва да се посадят във влажна, но добре дренирана почва, на слънчево място, от септември до ноември. Поставете луковиците на зюмбюла на 10 см дълбочина и на 8 см една от друга. Поливайте, когато почвата е суха.

При отглеждане в саксии, поставете луковиците на по-плитко и по-близо една до друга, но без да се допират.

Нарциси

Нарцисите са пролетноцъфтящи луковици, които озаряват градината и предвещават пристигането на по-дълги и по-светли дни. Има много различни сортове, като някои цъфтят още през януари, а други – чак през май. Височината на нарцисите варира от около 5 см до 45 см. Предлагат се в различни цветове и форми. Изглеждат добре и в комбинация с други пролетни цветя.

Засадете луковиците на нарциси през есента във влажна, но добре дренирана почва, на слънчево място. Повечето нарциси трябва да бъдат засадени на около 10 см дълбочина.

За да изберете луковици за Вашата градина, разгледайте нашия онлайн магазин или ни посетете на място в някой от градинските ни центрове или в цветната ни борса.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram