Кълбовидната хризантема

Въпреки че кълбовидната хризантема се предлага от няколко години на пазара, все още много хора я бъркат с високите хризантеми и не са наясно как точно се отглежда.

Този тип хризантема е изцяло студоустойчив, стига да бъде зазимен правилно и ще Ви радва с цветовете си всяка есен, до започването на зимните студове.

Този сорт печели популярността си благодарение на това, че без допълнителни грижи и подрязване, самостоятелно се оформя като полусфера или кълбо (оттам и наименованието).

Можете да я отглеждате както на двора, засадена в земята, така и в саксии. Възрастните растения могат да достигнат до 80см в диаметър! Въпреки че самите цветове са дребни, те са толкова много на брой, че в „пика“ на цъфтежа си листната маса изобщо не се вижда! Селекционерите създават множество сортове, така че на пазара можете да намерите голямо разнообразие от цветове: различни нюанси на червеното, розовото, жълтото, бялото и т.н.

За какво използваме кълбовидната хризантема

Кълбовидната хризантема е едно от малкото цъфтящи цветя през есенния сезон. Можете да я използвате за допълване на бордюрите в двора, за „пълнеж“ в групите с по-малко вечнозелени растения, както и за отглеждане в кашпи или за страхотни есенни аранжировки и декорации.

Имайте предвид, че цветовете на хризантемите издържат много време като рязан цвят във вази с вода.

Засаждане и грижи

Засаждане на кълбовидна хризантема

Масовата продажба на този сорт хризантема започва през септември и продължава до началото на ноември и често се купува като подарък. Но не бива да се подвеждаме, че този сорт може да се отглежда на закрито. Прибрано, растението няма да се чувства добре и ще страда. На терасата – остъклена или открита или в двора ще се чувства прекрасно.

*ВАЖНО: Можете да засадите Вашата хризантема в земята, дори и докато все още цъфти.

Подходящ сезон за засаждане или пресаждане в по-голям съд е есента. Но ако Ви е останала някоя забравена хризантемка на терасата през зимата, можете да я засадите и през пролетта. Ако сте си приготвили резници, пролетта е Вашият сезон.

Независимо от размера на растението, което засаждате към момента, трябва да имате предвид, че ще му е необходимо пространство, за да се развива правилно. Оставете разстояние между 40см и 50см между растенията.

Подходящите места за кълбовидните хризантеми са слънчевите – юг, запад, изток. Ако отглеждате хризантемите си на балкона, осигурете им саксии с обем от поне 2-5 литра.

Кълбовидната хризантема - засаждане

Поливане

През горещите летни месеци Вашите хризантеми ще се нуждаят от ежедневно поливане.

ВАЖНО: Редовното поливане не означава ПРЕполиване. Хризантемите страдат от задържането на влага и може да се стигне до загниване на основните клони и листа. Препоръчително е полагане на мулч в много горещите райони и осигуряване на дренаж при засаждането.

Торене

Хубаво е да знаете с какво да торите Вашите растения. В началото на годината, когато се раззеленяват ще имат нужда от торове с високо съдържание на азот. Новозасадените растения ще имат нужда от повече калций, за да формират хубава коренова система и бързо да се вкоренят на новото място. Към края на лятото, за да се формират повече цветни пъпки, се използват торове със завишено количество фосфор и калий. Добре е да торите поне два пъти месечно, за да се радвате на големи и здрави растения.

Зазимяване на кълбовидната хризантема

Съществен елемент от зазимяването на кълбовидните хризантеми е правилното подрязване. Независимо къде ще зимуват Вашите растения – в земята или на терасата, те трябва да се подрежат на височина 8см-10см-15см от земята (в зависимост от възрастта и размера на растението). След това трябва да се покрият с мулч или шума, пък дори и със слама и/или начупени сухи клечки.

Зазимяване на кълбовидната хризантема

ВАЖНО: Отглежданите в саксии хризантеми не бива да се прибират в отопляеми помещения. Подходящата зимна температура за тях е от 1 до 15 градуса.

В по-студените региони на страната можете да ги покриете допълнително със специална тъкан, предпазваща растенията от слани. Тъй като хризантемата страда от задържане на влага, през пролетта трябва навреме да се махнат всички материали и растението да се открие.

Ако отглеждате Вашата кълбовидна хризантема в остъклена тераса, имайте предвид, че температурите не бива да падат под 0 градуса. Стига да спазвате правилото за подрязване, Вашите растения ще презимуват успешно.

В случай, че разполагате само с открита тераса и има опасност от минусови температури през зимата, препоръчваме прибирането на хризантемата в мазето или на тавана. Само веднъж-два пъти месечно можете да проверявате дали почвата в саксията е влажна.

Размножаване на кълбовидна хризантема

Кълбовидната хризантема може да се размножава чрез разделяне на коренището. Подходящ сезон за това е рано напролет, след като са тръгнали новите листа и клонки.

Успешно можете да я размножите и с резници. Режат се клонки с дължина 4-6см, от които се премахват долните листа. Могат да се поставят във вода или директно в почва, която се поддържа постоянно влажна. Подходящият сезон за тази процедура отново е напролет. Новите коренчета би трябвало да се появят след около 2 седмици.

Източници: https://cvetok-v-dome.ru/

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram