Луковични растения

Луковичните растения са обичани от градинарите заради техните живи цветове, които могат да озарят всяка градина. Най-често луковиците се засаждат през есента, а цъфтят през пролетта. Има и някои цветя, които могат да бъдат засадени през пролетта и цъфтят през лятото или в началото на есента. Други пък могат да се отглеждат в саксии и да цъфтят дори през зимата.

Луковичните растения са многогодишни и лесни за отглеждане. Предлагат се в различни форми и размери. Освен това цъфтежът им покрива почти всички възможни цветове. От слънчеви нарциси до лилави алиуми и почти черни лалета, луковичните растения са експлозия от цвят, подхождащ на всеки градински стил и пространство.

Засаждане на луковични растения

Както вече споменахме, луковичните растения могат да се засаждат по различно време. По този начин, ако засадите различни видове луковици, можете да се насладите на цъфтеж почти през цялата година. Пролетните луковични растения обикновено са по-цветни, летните луковици обикновено имат по-силен аромат, а есенните растения са по-големи и с по-драматичен вид.

Засадете луковиците в подходящото за вида растение време. Пролетните растения като зюмбюли, лалета и нарциси се засаждат през есента. Летните растения като гладиолите трябва да се засадят в началото на пролетта. Есенни растения като нерине – в края на лятото и т.н.

Луковиците не са придирчиви, но се нуждаят от добре дренирана почва и достатъчно количество хранителни вещества. Подгответе почвата, като я разрохкате и смесите с малко органична материя. Изберете им място с подходящото количество слънчева светлина.

Луковици

Важно при засаждането е луковиците да бъдат поставени на правилната дълбочина. Ако ги засадите твърде близо до повърхността на земята, те може да измръзнат. Ако обаче ги засадите твърде дълбоко, те може да не успеят да пуснат листа над земята и да се развият в зрели растения. Като общо правило луковиците трябва да се поставят на дълбочина два до три пъти по-голяма от размера им.

Луковиците трябва да бъдат засадени и в правилната позиция – със заострената част нагоре. По този начин корените могат да растат надолу, а стъблата – нагоре към светлината.

При засаждане на луковичните растения трябва да се вземе предвид и средната ширина на растенията, за да можете да ги разположите правилно. Някои растения могат да бъдат разположени на 10 см едно от друго, докато други се нуждаят от поне 25 см. Имайки това предвид, засаждането на групи е перфектен начин за постигане на мощно визуално въздействие.

Грижи за луковичните растения

Луковичните растения са относително лесни за отглеждане.

Поливане

Луковичните растения обикновено имат нужда от поливане веднъж седмично или веднъж на няколко дни, в зависимост от това колко горещо е времето. Намалете честотата на поливане, когато листата започнат да увяхват и не поливайте изобщо през сезона на покой. При саксийните растения може да се наложи да се поливат дори през зимата, достатъчно, за да не изсъхне почвата напълно.

Подхранване

Луковичните растения имат силни корени, така че могат сами да намерят достатъчно хранителни вещества, когато са засадени на открито. Когато са засадени в саксии, трябва да ги подхранвате веднъж на всеки две седмици, за да насърчите буйния цъфтеж. За най-добри резултати, използвайте тор с високо съдържание на калий.

Най-добрите луковични растения, с които да започнете:

За всеки сезон има широка гама от луковични растения, които могат да добавят цвят и радост към Вашата градина. За да се насладите на оживена градина през по-голямата част от годината, комбинирайте луковични растения с различни периоди на цъфтеж. Нито едно луковично растение няма да цъфти на открито през зимата, но няколко от тях ще цъфтят на закрито.

Пролетноцъфтящи луковични растения: кокиче, мунзухар, нарцис, лале, зюмбюл, мускари, алиум, ирис, божур и анемония.

Луковични растения, цъфтящи през лятото и есента: далия, гладиола, лилиум, бегония, каладиум, кала.

Зимноцъфтящи луковични растения: амарилис.

Изберете луковични растения от нашия онлайн магазин или ни посетете на място в някой от градинските ни центрове или в цветната ни борса.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram