Лейландски кипарис

Лейландският кипарис е бързорастящо иглолистно дърво, много често използвано в градинарството за изграждане на живи плетове. Той е изключително търсен, поради факта, че може да вирее на всякакви почви и дори в бедни почви нараства до около 15м. Cupressocyparis leylandii е хибрид, който комбинира издръжливостта на лъжекипарис Ноотка (Chamaecyparis nootkatensis) и бързия растеж на монтерейския кипарис (Cupressus macrocarpa). Лейландският кипарис израства с по около 90см на година в ранните му години. Расте в колоновидна форма и има зeлен цвят.

Различните сортове имат обагряне в златисто, светло зелено до синкави нюанси.

Лейландският кипарис е известен със своя бърз растеж и непретенциозно отглеждане. Като млади растенията са колоновидни, а с течение на времето израстват встрани. За да се постигне желаната гъстота на живия плет, е желателно пролетно време да се извършва резитба. Засаждане на 1 бр. на метър е достатъчно разстояние за постигане на добър ефект и гъстота, за което ще са му необходими приблизително два сезона.

Лейландските кипариси предпочитат слънчево изложение, но виреят добре и  при частично засенчване. Нуждаят се от много малко грижи. Поливайте ги обилно по време на продължителна суша, но избягвайте пренасищането, което може да доведе до гниене на корените. Дървото не се нуждае от редовно торене.

Видове Лейландски кипарис, които можете да откриете при нас

Cupressocyparis leylandii „Castlewellan Gold“

Това е вечнозелен вид с тясна, колоновидна корона, с гъсти, къси клонки. Достига до 7-12 (15)м във височина и 2 (3)м на широчина. Листното обагряне е от златисто-жълти люсповидни листа, с бронзов цвят през зимата. Много адаптивен вид, вирее добре на богати почви, влажни, кисели до алкални. Сравнително студоустойчив.

Cupressocyparis leylandii „Gold rider”

Това е един от новите видове в семейството на лейландите. Той има много атрактивен жълто-зелен цвят, а клоните му не растат нито настрани, нито нагоре, а нещо по средата, което му придава интересен вид. Едно от големите предимства на този вид е, че той не променя цвета си през есента и зимата към оранжево или кафяво, а го запазва яркожълт. Лейландският кипарис Gold rider не е капризен за почва и понася добре подрязването, което може да се прави от началото на пролетта до есента. Издържа на минусови температури до -25˚C. Може да достигне до 10м височина и до 4м ширина.

Лейландски кипарис Gold rider

Cupressocyparis leylandii „Pyramidalis”

Растение с компактна конусовидна корона. За любителите на солитери с висок акцент и прибрана корона, този вид е много подходящ. С форма, наподобяваща свещ, пирамидалният кипарис е чудесно решение за малки пространства и задни дворове с ограничени отстояния при засаждане на дървестна растителсност.

Cupressocyparis leylandii „Variegata”

Вариегатните форми създават допълнителна свежест на растението и засилват неговите декоративни качества. Обагрянето е с леки жълтеникави пръски по протежение на цялата корона.

Cupressocyparis leylandii „Blue jeans”

При тази форма лейландски кипарис цвета на листната маса е със синкав оттенък. Придава приятен нюанс към бетонови огради, декоративни настилки от бетон или естествен камък.

Много от тези сортове лейландски кипариси, може да видите в различни форми. Семейството на лъжекипарисите и тяхното лесно поддаване на резитба ни осигуря възможност за атрактивни форми, като: Cupressocyparis leylandii  “Pon-Pon”, “Spirale”, “Bonsai” и др. 

За да изберете подходящия за Вас вид лейландски кипарис разгледайте нашия онлайн магазин или ни посетете на място в някой от градинските ни центрове или в цветната ни борса.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram