лигуструм - птиче грозде - отглеждане и разновидности

Лигуструмът, познат още като птиче грозде, е здраво, издръжливо растение, подходящо за изграждане на жив плет. То вирее почти навсякъде. Лигуструмът е вечнозелен или полувечнозелен (част от листата опадат при по-студени зими). Цъфти с привличащи пчелите бели цветове през лятото, последвани от черни, малки плодчета, които са отровни за хората, но пък – любима храна за птиците.

Птичето грозде е традиционно растение за изграждане на бързорастящ жив плет, идеален за създаване на уединение или за очертаване на границите на градината. Създава плътна, дълготрайна жива ограда със зряла височина и разпространение от около 4 м.

Съществуват 2 основни вида лигуструм – градински (Ligustrum ovalifolum) и див (Ligustrum vulgare). Градинският лигуструм се предпочита при изграждането на жив плет, тъй като може да се подрязва и оформя добре. Той е и много толерантен към замърсяване, което го прави подходящ за отглеждане в градски райони.

лигуструм пъпки

Как да отгледаме жив плет от лигуструм

Отглеждайте лигуструм във влажна, но добре дренирана почва на слънце или сянка. Поддържайте растенията добре напоени през първите две години и зоната около тях чиста от плевели. Подрязвайте веднъж или два пъти годишно, за да поддържате традиционна форма на жив плет.

Засаждане на лигуструм

Лигуструмът вирее почти навсякъде. Той издържа на морски ветрове, силно слънце, частична сянка, лека, суха и песъчлива почва.

Жив плет от лигуструм може да се посади от гол корен от ноември до март или от отгледан в контейнер лигуструм – през цялата година.

Потопете растенията в кофа с вода, докато изкопаете дупки за тях. За дълъг жив плет често е по-бързо да се изкопае траншея за засаждане, отколкото да се правят отделни дупки. Засадете всяко растение на разстояние около 30см едно от друго и се уверете, че сте го засадили на същата дълбочина, на която е било в саксията. При растенията на гол корен потърсете следа от почвата върху тях. Покрийте стегнато с пръст и поливайте добре.

В продължение на две години след засаждането поливайте живия плет от лигуструм в периоди на засушаване и поддържайте зоната около растенията чиста от плевели. Добавяйте ежегодно мулч от добре угнил компост, листна плесен или тор всяка есен.

Подрязване

Храстите лигуструм могат да бъдат оформени по Ваш вкус. Те бързо се възстановят от тежка резитба. Скоро след като храстът приключи с цъфтежа за сезона, той започва да образува нови пъпки за цветовете през следващата година. Подрязването и оформянето на живия плет трябва да се извърши веднага след спиране на цъфтежа, за да се избегне премахването на тези нови пъпки и да се гарантира цъфтежът му и през следващата година.

Лекото подрязване няколко пъти през лятото ще насърчи по-гъст растеж с повече разклонения.

Ligustrum ovalifolium Aureum

жив плет от лигуструм

Ligustrum ovalifolium Aureum е интересна разновидност на лигуструма, известна като Златен лигуструм. Листата му са с овално-издължена форма, заострени на върха, тревисто зелени с жълта окраска по ръбовете, до 6 см дълги.

Разгледайте предложенията ни за лигуструм и други растения, подходящи за жив плет в нашия онлайн магазин или ни посетете на място в някой от градинските ни центрове или в цветната ни борса.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram