Живи плетове - растения, начин на засаждане, поддръжка

Алтернатива на оградните пана или естетично украшение – това са само част от задачите, които изграждането на жив плет решава.

Изборът на правилните растения за нашия имот е решаващ, за да може живият плет да изглежда добре и да изпълнява правилно своите функции, независимо дали е изграден от ниски дървета или високи храсти.

Когато искаме живият плет да изпълнява функцията на ограда, е желателно да се фокусираме върху видове, които достигат височина 3,0 метра и повече. За различните стилове на озеленяване на двора се препоръчват и различни типове растения. Повече информация за изграждане на този тип живи плетове и огради можете да намерите тук.

В случаите, когато желаем да разграничим пространствата в двора си и да го зонираме, най-подходящи са комбинации от средни и ниски живи плетове. При правилен подбор можем да изградим няколко вида, поддържайки ги на различна височина. Повече информация можете да намерите тук.

бордюри жив плет

Бордюрите също са вид живи плетове, но от най-ниските. Тях можем да използваме, за да подчертаем алеите и пътеките или да ограничим цветните фигури в двора. Бордюрите могат да бъдат изградени и от кълбовидни форми, както и от ниски декоративни треви. За да придобият правилна и отсечена форма, можете да изберете от препоръчаните растения в таблицата по-долу.

Подходящи растения за жив плет според височината му

Трябва да се има предвид, че живият плет може да има правилна форма или такава с натурален, „див“ вид. Изборът е по-скоро въпрос на вкус, но повече за тези различни стилове на изграждане на жив плет можете да прочетете тук.

Тъй като на пазара се предлагат различни сортове от един и същ растителен вид, можете да се възползвате от възможността да изградите комбиниран жив плет, като използвате сортове с различна окраска на листата или с различна етапност на растеж.

Основни изисквания към растенията, които се използват за изграждането на живи плетове

  1. Многогодишни растения
  2. Устойчиви на гъбични заболявания растения
  3. Невзискателни растения
  4. Студоустойчиви растения

Освен основните изисквания, на които трябва да отговарят Вашите растения, те трябва да се подберат и правилно спрямо мястото и условията в които ги засаждате, както и спрямо възможностите, които имате за тяхната поддръжка.

Основни характеристики на растенията, подходящи за жив плет

Колко растения са нужни за изграждането на жив плет

При избора на растенията ключова роля играе и бюджета. По правило иглолистните растения винаги растат по-бавно и затова са и по-скъпи. Широколистните растат по-бързо, но готови видове с височина вече над 80-100см трудно се намират на пазара. За да се ориентирате възможно най-правилно в разходите, е хубаво да знаете колко растения ще Ви трябват за изграждането на живите плетове.

Начините на засаждане в частни имоти са два: в два реда или в един ред.

Двуредовото засаждане представлява засаждане в два реда, като растенията се засаждат шахматно – зигзагообразно.

Препоръчва се иглолистните растения като: Thuja sp., Cupressocyparis sp., Chamaecyparis lawsoniana да се засаждат само едноредово.

Най-подходящи растения за двуредово засаждане са: Ligustrum ovalifolium, Berberis thunbergii, Hibiscus syriacus, Euonymus japonica и micrоphylla.

Изключения от тази таблица са иглолистните видове с колоновиден характер на растеж, като: Juniperus Blue Arrow или Sky Rocket, както и  Chamaecyparis lawsoniana ‘Columnaris’. Въпреки че се използват за изграждане на високи живи плетове, те са с препоръчително разстояние на засаждане: 0.6м-0.8м.

За лесна и правилна поддръжка на живите плетове (подрязване, почистване, торене), както и за да се осигури достатъчно въздух, светлина и влага за растенията, за да се запази декоративната им стойност и живият плет да расте равномерно, се изисква спазването на минимални отстояния на засаждане от съседна ограда, стена или други растения.

Разгледайте растенията, подходящи за жив плет, които предлагаме в нашия онлайн магазин или ни посетете на място в някой от градинските ни центрове или в цветната ни борса.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram