Сенчеста градина

Много градини имат сенчести зони, където растенията, които обичат слънцето, няма да виреят. Добрата новина е, че има много цветя и храсти, които могат да понасят или дори предпочитат сянката.

Когато избирате какво да посадите в сенчестата градина, имайте предвид, че твърде много тъмна, зелена растителност може да направи сенчестата зона мрачна. Използвайте я за да придадете структура и за фон, след което оживете зоната с бледи, пастелни цветове. Бяло, кремаво, бледожълто, светлолилаво и бледорозово изпъкват най-добре.

Растения, подходящи за сенчеста градина

Подходящи растения за сенчестата градина

Тис

Тисът е издръжлив, вечнозелен храст, с относително лесна поддръжка. Има няколко разновидности, от които да избирате в зависимост от крайния резултат, който искате да постигнете. Подходящи за засаждане в близост до основата на Вашия дом са бавнорастящите дребни сортове, докато ако искате да оформите жив плет, трябва да се спрете на сорт, който се развива по-бързо. Можете да подрязвате тиса, както и да оформяте топиари от него.

Илекс в сенчестата градина

Илексът се среща под формата на широколистни или вечнозелени храсти и дървета, често с бодливи листа, малки бели цветове (мъжки и женски обикновено на отделни растения) и ефектни плодове през есента – на женските растения. Могат да се отглеждат като единично растение, в смесени или храстови бордюри, както и като жив плет, осигуряващ усамотение в градината.  

илекс

Лавровишна в сенчестия двор

лавровишна

Лавровишната е широк, разпространяващ се вечнозелен храст с плътни, изправени клони, облечени в красиви, лъскави, тъмнозелени листа. Цъфти в средата на лятото с кремаво-бели цветове, последвани от червени плодове, подобни на череши, които узряват до лилаво-черно до есента.

Калина за сенчестата градина

Калините са голяма група цъфтящи храсти. Желани заради пролетните си цветове, пъстри листа и есенни плодове, калините са издръжливи растения и виреят в голямо разнообразие от климатични условия. Семейството на калината обхваща около 150 вида, всеки с много сортове.

Хортензия, Рододендрон, Азалия

Хортензията е едно от най-почитаните градински растения, виреещи на сянка. Цъфти през лятото със сини, бели, лилави, розови или червени цветове, като някои се променят в зависимост от киселинността на почвата.

Рододендроните са идеалните цъфтящи през пролетта растения за освежаване на сенчести градини. Те виреят на частична или умерена сянка, докато азалиите се нуждаят от няколко часа слънце на ден и са по-подходящи за места със смесени условия.

Хоста, Астилбе, Хоехера, Пахисандра

Хостата се счита за кралица на сенчестата градина. Отглежда се заради атрактивната ѝ зеленина в голямо разнообразие от цветове, шарки, форми и размери. Цъфти от началото на лятото до началото на есента в розово, лилаво, светло синьо или бяло.

Астилбето пък е любимо растение на градинарите заради ефектните цветове, които се появяват през лятото, след като много други цветя са вече прецъфтели. То е широколистно, многогодишно растение и цъфти в нюанси на виолетово, розово, бяло и червено.

Хоехерата е едно от най-универсалните многогодишни растения. Тя се отглежда лесно и вирее при всяко количество слънчева светлина – от пълна сянка до пълно слънце. Цъфти в края на пролетта и началото на лятото в много, разнообразни цветове и нюанси, които ще паснат на всяка градинска палитра.

Пахисандрата е сенколюбиво вечнозелено почвопокривно растение, което е дълголетно, с лесна поддръжка и издръжливо на засушаване. Цъфти през март и април с разкошни, бели цветове.

Изберете растения за сенчестата градина от нашия онлайн магазин или ни посетете на място в някой от градинските ни центрове или в цветната ни борса.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram