топиарни форми

Ако искате да придадете структура и характер на Вашата градина и тя да изглежда страхотно през цялата година, топиарът е тъкмо за Вас.

Какво е топиар?

Топиарът, наричан също топиария, представлява древна практика за подрязване на вечнозелени храсти и дървета, за да се придадат уникални форми и структура в градината. Включва всичко – от миниатюрни топки в саксии във вътрешния двор до изпипани бордюри около цветните лехи. Но най-известен е с растенията, подрязани така, че да образуват сложни форми, наподобяващи пауни, пирамиди, фигури за шах и други фантастични или геометрични фигури.

Топиарната растителност е подходяща за различни стилове – от традиционни до съвременни, за бохемски градини, традиционни градини на вилата, дори за средиземноморски градини.

За кого е подходящо създаването на топиани форми?

подразване на топиарна растителност

Лесно е да решите, че топиарът е твърде амбициозен, за да бъде включен в идеи за малка градина, или че се изисква голямо умение, за да го създадете. И макар да е вярно, че е необходима практика за по-сложните форми, като всяко умение – колкото повече го практикувате, толкова по-добър ставате. Започва се с по-прости форми и малки проекти, за да усетите как растението реагира на оформяне. Постепенно се преминава към по-сложни дизайни и по-големи растения. В началото можете и да си купите готов топиар и да се упражнявате като го поддържате с редовна резитба.

Топиартът е чудесен начин да запознаете децата с градинарството и перфектен подарък за тези, които търсят ново релаксиращо и полезно хоби.

Каква топиарна растителност да изберем?

За добър резултат и красиви форми, е важно да се подбере подходящата топиарна растителност.

спирали топиар

Спирали от иглолистни растения

Спиралите са едни от най-типичните топиари. Те добавят движение към пейзажа и са идеални за поставяне до врати, в ъгли и на място, където се нуждаете от зелен акцент.

Дръвчетата и храсти с конична форма са най-лесни за подкастряне във форма на спирала. Най-подходящи за целта са: чимшир, обикновен кипарис, лейландски кипарис, лигуструм, тис, туя.

Щамбови растения – кълбовидни и плачещи

Щамбовите растения са създадени чрез присаждане на компактен храст върху основа, която има високо, право стъбло. Размерите на получените дръвчета варират от 40см до 1,8м височина, с корона от около 20см до 80см. Според формата на короната могат да бъдат кълбовидни или плачещи. Част от тях са вечнозелени и предизвикват интерес през цялата година. Предлагат се и някои цъфтящи и широколистни видове.

Най-атрактивни от кълбовидните щамбови растения са: тис, лигуструм, фотиния, японска пъстролистна върба, магнолия, щамбова роза и други. От плачещите видове можете да изберете от: плачеща върба, плачеща роза, плачещ бряст и други.

Растения с правилна форма – конуси, сфери, кубове

Формата на конус е най-естествената от всички традиционни форми. Лесно се подрязва и поддържа. Тя е отражение на формата на тиса, която се среща в природата. Това го прави едно от най-подходящите за целта растения.

За оформяне на сфери и кубове фаворит е чимширът, но добър резултат може да се постигне с повечето растения, подходящи за жив плет.

топиарна растителност сфери

Помпони

Оформянето на помпони е традиционен японски метод за подрязване на топиар. Формата на помпоните е много сходна по структура с кълбовидните щамбови растения. Най-подходящи са джел, тис и пиния. Можете да използвате растенията като акцент в градината, като неразделна част от Вашата японска градина или в саксия във вътрешния двор.

Независимо на кой вид топиар се спрете, той ще внесе разнообразие в градината, а усвояването на нови умения, ще Ви накара да се чувствате удовлетворени.

Изберете топиарна растителност от нашия онлайн магазин или ни посетете на място в някой от градинските ни центрове или в цветната ни борса.

топиарна растителност - помпони
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram