Японска градина

Японските градини са известни със своята невероятна красота. Това са традиционни градини, оформени под влияние на японските философски идеи и разбиране за естетика. Избягват се изкуствените орнаменти и се подчертава естественият пейзаж, за да се създаде проста, минималистична и хармонична обстановка, която да вдъхнови размисъл и медитация.

Интересът към идеите за японска градина нараства бързо, тъй като всички търсим начини да създадем спокойно и релаксиращо открито пространство. Един от основните елементи на такава градина е растителността, която да включим в нея.

Кои растения са най-подходящи за японската градина?

Ако искате да създадете градински оазис, базиран на източния стил, ще трябва внимателно да подберете растения, които са показателни за японската култура и история. За щастие много растения с произход от Япония виреят добре в европейския климат, така че могат лесно да бъдат включени в домашните градини.

Дървесна растителност: японски кленове и японски вишни

Японски клен в японска градина

Никоя японска градина не би била завършена без японски клен. Има много разновидности на тези широколистни храсти и дървета, с вариации в размера – от сортове джуджета, които достигат до 60см максимална височина, до по-големи дървета, които могат да надхвърлят 7м. Те са известни със своите зашеметяващи есенни цветове, в нюанси на оранжево, червено, жълто, лилаво и зелено.

Японският клен се поддържа лесно и може да се отглежда, както в градината, така и в контейнер. Обича слънцето и влажната, но добре дренирана почва.

Японската вишна е едно от най-символичните за Япония дървета, което я прави задължителен елемент за градината в японски стил. Дървото придава цвят на градината през пролетта и сигнализира, че по-топлото време е на път да се върне. Изберете ѝ слънчево място, с добре дренирана почва. Освен директно в градината, отглеждането на японска вишна е възможно и в контейнер.

японска вишна

Бонсаи

Като важен акцент в японската градина, изложете на показ бонсай. За японците бонсай представлява сливане на силни древни вярвания с източните философии за хармония между човека, душата и природата.

Тези миниатюрни дръвчета се отглеждат в плитки керамични саксии, подрязват се и се обучават да имитират възрастните, зрели, високи дървета в природата. Виреят на открито.

Сред най-популярните видове растения, които се отглеждат като бонсаи са: фикус бонсай Женшен, хвойна, японски клен, азалия, дъб, японски бряст, магнолия, вишна, дюля и др.

бонсаи в японска градина

Бамбук

Бамбукът е важен елемент от дизайна на японските градини. Това е и най-бързият начин да добавите японски дизайн към вашия пейзаж. Бамбукът е подходящ както за акцент, така и в ролята на параван. Той е здрав, расте бързо и се съчетава добре с камъни и чакъл. Бамбукът може да се използва за създаване на дълбочина и уединение с изпъкващи вертикални линии и буйна зеленина. Заедно със своята функционалност той предразполага към размисъл и релаксация, което го прави идеалното японско градинско растение.

бамбук в японска градина

Храсти в японската градина: азалии и рододендрони, хортензии, камелии

Японските градинари отглеждат азалии и рододендрони от векове, като ги ценят заради техните пролетни цветове в нюанси на розово, жълто, червено, виолетово и бяло. Отделете им място с частична сянка, тъй като пълната слънчева светлина има тенденция да избелва цветовете. Азалиите и рододендроните се нуждаят от кисела почва, добре мулчирана с органичен материал.

Хортензиите също са популярно декоративно растение в Япония. Цъфтят предимно през юни и юли. Хортензиите виреят най-добре на частична сянка, в добре дренирана почва и цъфтят в синьо, розово или бяло в зависимост от киселинността на почвата.

Камелиите са дълголетни вечнозелени храсти, които внасят буен цъфтеж и лъскава зеленина в японска градина. Традиционно се отглеждат в Азия от векове, където някои екземпляри около двореца на японския император са на възраст над 500 години. Съществуват над 30 000 различни сорта на това растение. Цветовете могат да бъдат с размери до 12-13см в диаметър и да са с единичен цвят, полу-двоен и двоен цвят или цвят в стил божур. Цъфти в различни нюанси на розово, червено или бяло.

Тези храстовидни растения могат да се отглеждат на групи, за да се създаде флорален плет или като единично растение в контейнер или бордюр. Камелиите растат добре до стени и огради. Като растения, които обичат сянка, често се използват за озаряване на по-тъмен ъгъл на градината. Нуждаят се от постоянно влажна почва и защита от силни ветрове.

Увивни растения: вистерия/глициния

глициния

Като цъфтящо растение, японската глициния е идеална за градини, вдъхновени от страната на изгряващото слънце. Тя е много елегантна – с извиващи се клони, увиснали цветове и зеленина. Цъфти в различни цветове: лавандулови, светлопурпурни, бели, сини, виолетови.

Ако пространството Ви за японска градина е ограничено, използвайте едно черешово дърво, за да оповестите пролетта, пламъкът на саксийни азалии – за началото на лятото и огнените листа на клена, за да отбележите началото на есента.

Изберете растения за Вашата японска градина от нашия онлайн магазин или ни посетете на място в някой от градинските ни центрове или в цветната ни борса.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram