жив плет фотиния

Фотинията е многогодишен вечнозелен храст или ниско дърво. Нараства бързо – около 15–20см годишно, което го прави едно от предпочитаните атрактивни растения за жив плет. Младите листенца са зелени, лъскави и с нарастване се обагрят в червено и в по-късен етап отново стават зелени и лъскави. Растението е атрактивно през всички сезони на годината. Цъфти през май и юни с дребни бели цветове. В по-късен етап образува яркочервени плодчета.

Photinia fraseri oбича слънчево изложение. На по-сенчести места листата остават малки и се обагрят слабо. Въпреки това може да засадите фотинията дори на северно изложение, тъй като е изключително издръжлива. Минималната температура, която кореновата система издържа е -12°С. При по-ниски температури е необходимо да защитите корените.

Oтглеждане на фотиния

Почва

Photinia fraseri не е много придирчиво растение, що се отнася до почвата, в която се отглежда. Вярно е обаче, че е по-добре да ги поставите в земя с добър дренаж, плодородна и богата на хранителни вещества. Препоръчително е да я подхранвате от време на време с органичен минерален тор. По този начин ще накарате храста да расте по-добре и по-енергично.

Поливане на фотинията

Напояването зависи от валежите и метеорологичните условия. Ако мястото, където се отглежда фотинията, е много влажно, по-добре е да намалите честотата на поливане. Ако, от друга страна, валежите са оскъдни и околната среда е суха, напояването ще трябва да се увеличи допълнително. Photinia fraseri не се нуждае от обилно и често поливане. Например, ако е лято и храстът е засаден в земята, просто го поливайте два или три пъти седмично. Ако обаче е в саксия, поливането ще трябва да се повтаря по-често. През зимата напояванията намаляват значително.

фотиния цъфтеж

Подрязване на фотинията

Препоръчва се подрязването да е през късна есен (октомври и ноември) – най-доброто време за извършване на основната резитба, тъй като има по-малка плътност на листата. През пролетта се образува новата листна маса и не е желателно да я намаляваме. През останалата част на година формиращи леки резитби за подравняване са допустими, но не и в големите жеги, за да не се получи прегаряне на младия леторасъл.

Важно е да знаете, че ако искате да запазите червеникавия цвят на листата, трябва да режете растението често. Новопоникналите листа са с тази пигментация.

Сортове Photnia fraseri, които може да отриете при нас:

Photinia × fraseri Louise

Този сорт фотиния е вечнозелен храст или малко дърво с елипсовидни до копиевидни листа, които се появяват червени до маслиненозелени с розови ръбове, преди да узреят до тъмно сиво-зелени с кремавобели ръбове. Цъфтежът е от кремавобели цветенца през пролетта, ако няма резитба на растението. След това се появяват червени плодове.

Photinia × fraseri „Carré Rouge“

Товае компактен, изправен, вечнозелен храст до 2,5м висок, с лъскави ланцетни листа, брилянтно червени, когато са млади, а по-късно стават тъмнозелени. През пролетта се появяват метлички от малки кремавобели цветя.

Photinia × fraseri „Red Robin“

Този сорт фотиния е гъст, средноголям, вечнозелен храст (2,5-4м) с изправен хабитус, с лъскави, елипсовидни листа с дължина до 10см – яркочервени, когато са млади, по-късно – тъмнозелени. Цветовете му са кремавобели и доста редки.

фотиния red robin

Photinia × fraseri „Little Red Robin“

Това е компактен, изправен, вечнозелен храст, висок до 1,5м, с лъскави, елипсовидни листа, яркочервени, когато са млади, а по-късно стават тъмнозелени. През пролетта се появяват метлички от малки кремавобели цветя.

Photinia × fraseri „Magical Volcano“

Този вид фотиния е голям, вечнозелен храст, подходящ за жив плет, достигащ до 2,5-4м височина. Назъбените, лъскави листа са ярко червено-лилави, когато са млади. През лятото се появяват метлички от бели цветя, последвани от червени плодове.

Photinia × fraseri „Robusta Compacta“

Голям вечнозелен храст (1,5-2,5м), подходящ за жив плет. Достига максималната си височина за 5-10г. Листата се появяват ярко червено-оранжеви, по-късно стават тъмнозелени.

Photinia × fraseri „Camelvy“

Листната маса на този сорт образува няколко пъти годишно млади издънки, обагрени в по-тъмно червено от тези на „Red Robin“. Те са с гофрирани листа, които стават тъмнозелени и са добре приспособени за жив плет.

За да изберете подходящи растения за Вашатра градина, разгледайте нашия онлайн магазин или ни посетете на място в някой от градинските ни центрове или в цветната ни борса.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram